Ratna Boon, project management consultant

Path

Al meer dan 25 jaar kom ik binnen bij bedrijven met briljante ideeën, die dreigen te verzanden in de projectfase.

Innovatieve initiatieven, nieuwe markten en baanbrekende producten, de ambitie voor expansie over de grens en andere doelstellingen die het bedrijf en onze wereld vooruit helpen komen niet van de grond of leveren uiteindelijk de overkoepelende doelstellingen niet. Met de inzet van mijn unieke combinatie aan vaardigheden en mijn netwerk in de gelieerde, specialistische vakgebieden, die ik onder mijn hoed heb, zorg ik voor verlichting. Ik breng een gedegen, maar flexibele strategie en structuur in het project, schakel de juiste specialisten van buitenaf in én zorg voor voldoende draagvlak en enthousiasme onder de stakeholders. Ondersteund door een goed communicatieplan ga ik samen met alle betrokkenen aan de slag om te zorgen dat die ambitie, die droom, realiteit wordt. Samen zorgen we, dat het project (deze keer wél) slaagt!

Duurzaamheid, technologie en innovatie

Van kind af aan heb ik affiniteit met innovatie en technologische oplossingen en ontwikkelingen. Ik wil altijd weten wat er achter de horizon ligt, wat nog meer kan en geloof in een leven lang leren. Innovatie en technologie kunnen een grote impact hebben op bedrijven in de strategie, werkwijze en groeidoelstelling. Ik zorg dat ik altijd op de hoogte ben van de nieuwste ontwikkelingen en trends op deze gebieden. Zo kan ik op de juiste momenten de juiste tools en mensen invliegen om het project vooruit te helpen.

Duurzaamheid heb ik erg hoog in het vaandel. Ik vind het belangrijk goed om te gaan met de mensen om ons heen en met onze natuur. En vind dat we de aarde mooier en beter achter moeten laten voor de volgende generatie. Duurzaamheid betekent voor mij ook dat de resultaten van de projecten, waarvan ik de regie heb, de tand des tijds doorstaan en bijdragen aan de toekomstbestendigheid en het groeipotentieel van de organisaties. Gerichte toepassing van nieuwe technologie en innovatie kan bedrijven, die inzetten op duurzaamheid, een belangrijke voorspong geven op de concurrentie.

“Met veel plezier met Ratna gewerkt, zijnde als working professional en persoon. Ik heb Ratna leren kennen als een echte out-of-the-boxdenker, die ‘the best of both worlds’ weet te combineren: een stukje data van IT, een prachtig ontwerp van een designer en een team van print- en drukvakmensen, om dit vervolgens om te zetten naar een uniek kwaliteitsproduct. In mijn ervaringen heeft Ratna de kracht om een klant achter te laten met een wow-factor door haar tomeloze enthousiasme en haar innovatieve denken.”

- Rik Bastiaens Cloud Deployment Engineer bij BCT

Waarom strategisch projectmanagement?

Ik zie veel projecten stranden om dezelfde redenen. Ik heb me altijd bewogen aan de voorkant aan de creatie met en rondom de klant, de positionering van het bedrijf naar buiten en de commerciële processen en aspecten ervan, zoals logistiek, distributie en IT.

Gaandeweg mijn carrière merkte ik, dat te veel projecten vastlopen of mislukken op de strategie. De focus en ondersteuning vallen weg, doordat de projecten niet aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen. En dat middelen verspild worden door een slechte stroomlijning van verschillende projecten, die elkaar bijten. Strategie is de basis van een succesvol project.

Meer over strategisch projectmanagement

Waarom verandermanagement?

Projectmanagement en daarbinnen de strategie hebben een koppeling met verandering. Groot of klein. En in die verandering is het meenemen van je mensen de belangrijkste factor voor het slagen van het project. Deze verandering moet vanuit je mensen geïnitieerd en begeleid worden. Het voordeel is dat je meer buy-in hebt. Bovendien hebben deze mensen dagelijks te maken met de klanten. Daarin schuilt waardevolle informatie voor het verandertraject en het project. Strategisch projectmanagement en verandermanagement zijn dus onderling met elkaar verbonden en liggen veelal in elkaars verlengde. Waar strategisch projectmanagement zich richt op middelen en processen, gaat het bij verandermanagement om de mensen. Samen vormen ze een onlosmakelijkedriehoek.

Meer over verandermanagement

Waarom internationalisering?

Ik ben altijd een globetrotter geweest. Ik lijd aan chronische reiskoorts en bezocht de meest inspirerende uithoeken van de wereld. En ben altijd nieuwsgierig naar andere culturen, denkwijzen en manieren van aanpakken. Vanaf mijn eerste ‘serieuze’ baantje in de ‘90s als personal assistant van de directeur bij een internationale metaalhandelsonderneming speel ik mee in het internationale bedrijfsleven. Het is het internationale toneel waarop ik zoveel leerde, groeide en successen vierde. Ik kan oprecht zeggen de wijde wereld mijn thuis is.

Mijn moeder is van origine Duits met Pools-Russische roots en mijn vader is Indonesisch. Ikzelf ben Nederlands, zoals ook de voorvaderen van mijn vader zaliger. Mijn vrienden en grote familie zijn verspreid over de hele aardbol. In deze achtergrond vind ik ook mijn kracht bij het verbinden van culturen en mensen. Culturen verenigen zit in mijn DNA. De stap naar internationaal zakendoen was voor mij dan ook logisch en achteraf voorspelbaar. Internationale groei vormt de rode draad in mijn leven en mijn carrière.

Meer over internationalisering

Waarom eventmanagement?

In strategische projecten rondom verandering of internationale uitbreiding is het essentieel om stil te staan bij mijlpalen, om workshops goed in te richten, momenten waarin mensen bij elkaar komen goed te benutten en te zorgen, dat de doelstellingen van bijeenkomsten, evenementen en beloningsprogramma’s op alle niveaus bereikt worden. Bij veel bedrijven wil dit er nog weleens bij inschieten, waardoor mensen zijdelings afhaken of simpelweg niet kunnen leveren, omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt. Evenementen, manifestaties, incentives en bijeenkomsten werken verhelderend, verbindend en stimulerend. Daarom zijn ze essentieel bij het managen van complexe projecten.

Nelson Mandela leerde het ons al:  “Remember to celebrate milestones as you prepare for the road ahead.” – En dat is niet anders in het bedrijfsleven.

In mijn projectavonturen kom ik regelmatig dit soort mijlpalen tegen. Daarnaast zijn workshops, trainingen en bijeenkomsten praktisch aan de orde van de dag. Vanuit commerciële projecten zijn beursdeelname en beloningsprogramma’s steeds terugkomende onderdelen. En soms zelfs hoofdzaak. Daarom is eventmanagement voor mij ook onlosmakelijk verbonden met strategisch projectmanagement rondom
veranderingen en internationale expansie. Omdat Boon 4 Business betrokken is bij het project of programma als geheel, heb ik echt feeling met het event. Met geslaagde evenementen in dienst van het hogere doel zorg ik, gesteund met inzet van het netwerk, dat de neuzen van de mensen die bij een project betrokken zijn dezelfde kant op blijven wijzen. En dat ze goed onderlegd en met de juiste en meest actuele informatie bouwen aan de grote gemeenschappelijke droom. En onder dezelfde vlag zorg ik ervoor, dat evenementen, beurspresentaties en loyaliteitsprogramma’s resoneren bij de doelgroep, zodat ook zij actief deelnemen aan het bedrijfssucces. Je klanten zijn immers ‘part of the team’!

De combinatie van internationalisering, verandermanagement en eventmanagement binnen strategisch projectmanagement maken mij in mijn vak uniek. Het tilt projectmanagement naar een volwassen niveau, omdat deze combinatie elkaar aanvult en versterkt.

Meer over eventmanagement

Internationaal netwerk van vakspecialisten

Adviseren, begeleiden, organiseren en uitvoeren doe ik niet alleen. Ik ben de regisseur van het programma of project en mag daarbij putten uit 25 jaar internationale vakervaring, kennis en kunde op het gebied van sales en marketing, customer relations, commercieel management en business development. Als de expertise of vaardigheden van derden gevraagd zijn, schakel ik flexibel met mijn actieve netwerk van specialisten in Nederland en daarbuiten om het maximale resultaat te bereiken. Voor de korte termijn, maar ook met een scherpe blik op de toekomst.

Mijn ervaring in het kort

Ik begon bij een internationale metaal handelsonderneming en deed zo direct mijn intrede in de internationale zakenwereld. En dat liet me niet meer los.

Ik groeide door naar de functie als exportmanager in de fashionindustrie en maakte vanaf daar een switch naar Hi-Tech international. Daar ontwikkelde ik me verder in account-, verkoop- en exportmanagement en ondersteunde ik tech-startups en scaleups bij het opzetten en transformeren van hun verkoop- en distributie- infrastructuur.

Toen een van hen fuseerde met een gerenommeerde Amerikaanse organisatie, zette ik het Europese hoofdkantoor op, dat aan 32 landen wereldwijd levert. Als CCO werkte ik nauw samen met de Amerikaanse moederorganisatie en de Nederlandse CEO. Ik gaf met het door mij aangestelde team vorm aan de marketing, sales en service rondom de strategie van het bedrijf. En de acties die daaruit voortkwamen. Daarbinnen was ik verantwoordelijk voor het functioneren, ontwikkeling en aansturing van het team.

Vervolgens hielp ik als interim Teammanager bij de Arbo-Unie 2 lokale filialen door een ingrijpende transitie van de veranderende regelgeving, nieuwe werkprocessen, nieuwe IT- systemen en wisselingen in personele bezetting heen.

Hierna leidde ik meerdere projectafdelingen van een fulfillmentbedrijf, dat zich richtte op promotie-, loyalty-, ticketing- en retentieprogramma's voor Unicorns zoals Mc Donalds, PepsiCo en Sony Playstation. En initiatieven als De National Bioscoopbon en (online) warenhuizen als Bon Prix.

Apple werd een van beste leerscholen. Door hen ontwikkelde ik mijn kennis en vaardigheden in premium klantenservice en leerde ik om altijd de hoogste kwaliteitsnormen te hanteren. En over hoe je je mensen en klanten inspireert en enthousiasmeert en met de nieuwste technologie en de nieuwste inzichten in sales, marketing en service echt een groot verschil maakt. Mijn affiniteit met nieuwe technologie, tools en methodologie groeide.

Ik begon de ontwikkelingen te volgen, raakte betrokken bij discussies en was al snel verwikkeld in diverse innovatiegerichte netwerken en ontwikkelingsgroepen.

Inmiddels werkte ik als business development manager bij een regionale drukkerij, die met de modernste technologie nieuwe, internationale markten insloot en nieuwe producten ontwikkelde. Ik richtte me op de veranderende behoeften van de doelgroep zoals on demand - sharing - personalisatie en 3-D printing.

Ten slotte mocht ik aan de slag met Service Excellence, blockchain, AI en disruptieve methodiek in de commerciële en logistieke aspecten van de internationale staallogistiek.

Zo begon het.

Projectmanagement op een andere manier

Bij projectmanagement en het werken in kleine teams staat of valt het succes met de juiste aanpak van een aantal zaken. Dit zijn de kenmerken van mijn aanpak:

  • Meteen ter zake
  • Kleine groepen werken het best
  • Focus op de medewerkers in plaats van de managers
  • Acceptatie, buy-in en ownership als essentiële pijlers
  • Geen standaard oplossingen
  • Geen project jargon
  • Focus op de resultaten
  • Korte cycli voor snelle resultaten.

“Ik heb Ratna ervaren als een no-nonsense business developer. Zij heeft een uitstekend gevoel voor zowel de business als de mensen. Beoordeelt rustig de mogelijkheden en maakt de juiste inschattingen op basis van een no-nonsense houding. Weet de zaken direct te benoemen. Fijne, betrouwbare en oprechte sparringpartner. Zij levert!”

- Noël Daemen 3D Printing / AM consultant, Maastricht, NL

Samenwerkingsverbanden

Naast Boon 4 Business ben ik als associate partner nauw verbonden aan Let’s Go Suppilo, die wij inschakelen in vraagstukken vanuit het mkb rondom grip en controle over de data-driven sales en marketingstrategie. Vanuit Let’s Go Suppilo begeleid ik de levering, implementatie en het werken vanuit een geïntegreerd data-gedreven sales- en marketingplatform om gericht te sturen op je verkoopdoelstellingen en groei.

Ook ben ik verbonden aan de Social Media Ondernemer. Social Media Ondernemer levert hét social media platform voor ondernemers! De kracht zit hem voornamelijk in het delen van kennis, inspiratie, ideeën, succesverhalen en zeker ook de valkuilen van ondernemers. We moedigen je aan te leren en jezelf te ontwikkelen. Dit geeft je de mogelijkheid om jouw business naar een hoger level te tillen met de juiste social media marketing.

Kan ik jou ergens bij helpen?

Als je erover denkt om hulp van buitenaf in te schakelen, laten we het dan bespreken en nagaan of mijn expertise hier goed bij past. Geen harde verkoop. Ik kan je helpen of ik kan het niet en dat is vrij simpel vast te stellen. Als ik niet de juiste persoon ben, kan ik vaak iemand voorstellen, die dat wel kan zijn.

Path